Home > Publicaties > Twinkle Marketplaces Matrix Whitepaper

Twinkle Marketplaces Matrix Whitepaper

21 februari 2020 | Bluepaper
Jesse Weltevreden

In opdracht van Twinkle hebben onze onderzoekers Jesse Weltevreden (lector), Esther Mooiman en Selmar Meents, vanuit het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam een onderzoek uitgevoerd naar marketplaces in Europa. Nederlandse retailers kunnen zich aansluiten bij marketplaces om zo hun producten ook over de grens  te verkopen. Maar zij zien door de bomen het bos niet meer. Welke marktplaatsen zijn er allemaal? En doe ik er goed aan om mij aan te sluiten bij zo’n platform? Wat zijn de kosten en wat zijn de voor- en nadelen? In dit onderzoek wordt antwoord gegeven op dit soort vragen, waar alle internationale marktplaatsen  in Nederland zijn geïnventariseerd.

Het onderzoek resulteerde in de “Twinkle Marketplaces Matrix”. Deze whitepaper schetst een duidelijk beeld van 25 marketplaces met de belangrijkste kenmerken van ieder platform. Zo kunnen retailers een vergelijking maken tussen de verschillende marktplaatsen en een gemakkelijkere keuze maken of zo’n platform iets voor ze is. Hieronder een overzicht van specificaties die je in de paper per platform kan terugvinden:

  • Er wordt in de paper aandacht besteed aan algemene kenmerken van een platform, zoals het aantal bezoekers, of er nieuwe, refurbished of tweedehands producten verkocht kunnen worden, maar ook in welke landen je kan verkopen via deze marktplaats.
  • Daarnaast is er ook geïnventariseerd wat de technische mogelijkheden zijn om bepaalde systemen (denk aan je productvoorraad) met elkaar te koppelen. Kan dit bijvoorbeeld handmatig, of wellicht alleen via een API platform?
  • Ook wordt er in opgenomen voor welke elementen je kosten dient te betalen als je deelneemt aan zo’n platform. Zo hoef je bij de een geen startkosten of abbonnementskosten te betalen en dien je bij andere platformen juist weer te betalen voor transacties of promotiekosten.
  • Als laatste onderdeel wordt er aandacht besteed aan de diensten die het platform aanbiedt. Kan je de verkoop bijvoorbeeld geheel laten uitbesteden? Zijn er productpromoties mogelijk? Is er een Nederlandse klantenservice aanwezig?

De paper werd gepresenteerd op het eerste Twinkle Marketplaces Event door Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce van de Hogeschool van Amsterdam. Collega Esther Mooiman was hierbij ook aanwezig en deelde haar lessons learned naar aanleiding van dit event in een blog over de wondere wereld van marketplaces.

Download de whitepaper hier!

Jesse Weltevreden
Jesse Weltevreden is Research Director van de E-commerce Foundation, een internationale non-profit organisatie - geïnitieerd door de nationale e-commerce verenigingen en e-commerce bedrijven wereldwijd - die belangrijke feiten en onderzoek op het gebied van e-commerce levert. Jesse is ook Professor Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam. Als Research Director en manager van de onderzoeksgroep Digital Commerce coördineert hij en draagt bij aan (kwantitatieve) onderzoeksprojecten van de E-commerce Foundation. Jesse heeft veel gepubliceerd over de gevolgen van e-commerce voor het gedrag van de consument, de detailhandel, en mobiliteit, zowel nationaal als internationaal. Zijn huidige onderzoeksprojecten richten zich op crossborder e-commerce in Europa, digitale transformatie in de retail sector en zakelijke tussenkomst bij consumer-to-consumer online interacties.
HULP BIJ ONDERZOEK
Jesse is veelzijdig inzetbaar op veel terreinen, studenten kunnen met vrijwel elke onderzoeksvraag bij Jesse terecht: kwalitatief, kwantitatief, social media data, website data en geo data onderzoek.
TOOLS
Jesse kan helpen bij vragen over: Coosto | Qualtrics | SPSS | Tableau | CMI Catchment Area Tool | CMI Crow Flies Distance | CMI Geo Location Finder | CMI Google Places Tool | CMI Language Detection Tool | CMI Road Distance Tool | CMI Text Cleaning Tool | CMI Twitter Scraper.

Reacties

Geef een reactie op deze publicatie

Cmihva.nl maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid. Privacyverklaring

Accepteren
Winkelwagen
There are no products in the cart!
0
X