Home > Publicaties > Digital Marketing trends volgens 4e jaars studenten

Digital Marketing trends volgens 4e jaars studenten

21 januari 2019 | Blog
Leontine van Geffen

Op 8 november 2018 was de tweede editie van HvA Digiteers. Een evenement waarop vierdejaars studenten Digital Marketing van de opleiding Commerciële Economie van de Hogeschool van Amsterdam hun visie op 11 belangrijke Digital Marketing trends gaven. Na het succes van de eerste editie van HvA Digiteers werden dit jaar wederom actuele thema’s zoals Influencer Marketing, Conversieoptimalisatie, Growth Hacking en Voice Search in interactieve sessies uitgediept. Zo’n 200 bezoekers bezochten in totaal 19 sessies over onderwerpen die allemaal verband houden met Digital Marketing.

Wat zijn volgens aankomend Digital Marketing professionals de trends om rekening mee te houden? Ik licht hier graag drie Digital Marketing trends uit die mij persoonlijk zijn bijgebleven.

Digital Marketing trend 1: Voice Search

Een belangrijke trend die we op allerlei plekken zien terugkomen is Voice Search. Voice Search is ‘the next big thing’ als het gaat om zoeken op internet. Het was een van de thema’s die ook op HvA Digiteers aan bod kwam. Daar waar we nu nog zoeken door op onze computer of mobiel tekst in de zoekbalk van Google of een andere zoekmachine in te tikken, gaat dat zoeken in de toekomst meer en meer met behulp van je stem gebeuren. We kennen allemaal ‘Siri’ van Apple, al lijkt Apple op dit moment volledig te worden voorbijgestreefd door twee andere tech gigants. Amazon timmert al enige tijd aan de weg met haar steeds beter wordende spraakassistent ‘Alexa’. En ook Google begint in Europa steeds meer terrein te winnen met de ‘Google home’ assistent.

Dit betekent nogal wat voor de content die je in de toekomst als marketeer moet aanbieden om gevonden te worden door jouw klanten. Daar waar het Google algoritme nu nog zoektermen, door de gebruiker ingetikt in de zoekbalk – koppelt aan geschreven teksten op websites en daar de beste bovenaan laat zien in de zoekresultaten, betekent de komst van deze nieuwe zoekmachines ook een nieuwe manier van content aanbieden. Vragen als ‘maar hoe maak ik die content dan?’ en ‘hebben we dan straks nog wel websites nodig?’ zijn dus ook helemaal niet gek. Al zal het op korte termijn echt zo’n vaart niet lopen en zullen websites echt nog wel blijven bestaan.

Vier aankomend Digital Marketeers lieten tijdens hun workshop onder andere zien wat er allemaal gaande is op het gebied van Voice Search en hadden zich verdiept in de mogelijkheden die er op dit moment allemaal ontstaan als het gaat om het ontwikkelen van die nieuwe ‘content’ als marketeer. En ook tijdens de workshop over SEO kwam het onderwerp aan bod. Voice Search. Stay tuned!

Digital Marketing trend 2: Growth Hacking

Een andere sessie die indruk maakte was Growth Hacking. Niet per se ‘nieuw’, maar in een tijd waarin veranderingen elkaar snel opvolgen en je je als bedrijf dus ook snel moet meebewegen nog steeds heel belangrijk. Vijf Digital Marketing studenten richtten zich tijdens de sessie waarin dit onderwerp aan bod kwam met name op het MKB, maar ook voor grote bedrijven boden de inzichten van de studenten over deze manier van het realiseren van groei, veel aanknopingspunten. De studenten lieten tijdens hun sessie zien dat je niet in losse onderwerpen moet denken, maar al die onderwerpen samen moet brengen in een ‘cocktail’ en er een beetje quick & dirty achter moet proberen te komen wat wel of niet werkt. Niet maanden onderzoeken, gewoon doen, werkt het wel, doorpakken, werkt het niet, stoppen. Dat vereist wat lef maar levert als je het goed doet veel sneller resultaat op.

Digital Marketing trend 3: Influencer marketing

De laatste trend die me is bijgebleven is Influencer Marketing. Influencers zijn de nieuwe celebrities. In een tijd waarin steeds meer mensen advertenties en merken wantrouwen, zien bedrijven influencers als een meer authentieke manier om hun producten of diensten bij hun klanten onder de aandacht te brengen. Twee sessies op HvA Digiteers gingen over het onderscheid tussen verschillende typen influencers. Met name de sessie over het inzetten van Micro Influencers werd goed bezocht en beoordeeld. Micro influencers hebben geen miljoenen volgers, maar wel een hele trouwe schare volgers in een voor specifieke bedrijven interessante niche doelgroep. Micro influencers mikken op kwalitatieve engagement boven kwantitatieve kpi’s zoals bereik en aantal volgers. Een groep studenten had zelfs een micro influencer uitgenodigd. Er ontstaan steeds meer bureaus die  vergelijkbaar met managers van voetballers of BNers – goede (micro) influencers benaderen, aan zich verbinden en vervolgens als bemiddelingspartner optreden richting bedrijven.

Dit waren drie interessante trends die op ‘HvA Digiteers’ het evenement waarop vierdejaars studenten Digital Marketing de sprekers zijn  voor mij persoonlijk naar voren kwamen. Maar er kwamen nog veel meer onderwerpen aan bod. Zo was Customer Journey ook dit jaar een hot topic. Met name de sessie waarin de Customer Journey werd gekoppeld aan Google Analytics vond ik persoonlijk erg interessant. Dat je je tegenwoordig echt niet meer tot Photoshop hoeft te wenden, maar er hele gemakkelijke alternatieven voorhanden zijn om mooie visuals te maken, liet een andere groep zien. Bezoekers konden ondersteuning krijgen bij het schrijven van effectieve tekstadvertenties, het starten met SEO, Customer Engagement, Conversie Optimalisatie. Ook het Centre for Market Insights was aanwezig op deze dag om bezoekers tussen de sessies door te laten zien op welke manier zij met behulp van studenten en professionals kunnen ondersteunen bij het doen van (online) onderzoek. Kortom; te veel om op te noemen.

Ik ben benieuwd waar de studenten ons en het bedrijfsleven volgend jaar weer mee verrassen. Een ding is wat mij betreft duidelijk: HvA Digiteers wil je ook volgend jaar niet missen!

—–

Zo heeft zij onlangs nog een blog geschreven over conversieoptimalisatie. Het HvA Centre for Market Insights was aanwezig op HvA Digiteers om bedrijven te adviseren m.b.t. uitdagingen op het gebied van digital analytics én verlootte hierbij 3x een websitescan voor bedrijven. Ook hulp nodig bij het analyseren of verzamelen van bijvoorbeeld social media-, website- of klantdata? Neem gerust contact met ons op.

Leontine van Geffen
Leontine van Geffen is docent Digital Marketing bij de opleiding Commerci?le Economie op de Hogeschool van Amsterdam en schrijft geregeld blogs voor het CMI als gastblogger.

Reacties

Geef een reactie op deze publicatie

Cmihva.nl maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid. Privacyverklaring

Accepteren
Winkelwagen
There are no products in the cart!
0
X