Home > Publicaties > Hoe ChatGPT in korte tijd de wereld heeft veroverd

Hoe ChatGPT in korte tijd de wereld heeft veroverd

11 mei 2023 | Blog
Jesse Weltevreden

ChatGPT heeft in korte tijd de manier waarop we informatie zoeken, content creëren en data analyseren ingrijpend veranderd. Laten we eens kijken naar enkele website bezoekcijfers van SimilarWeb van de afgelopen 6 maanden om te zien hoe deze snelle groei eruitzag. Op basis van wekelijkse website bezoekcijfers van ChatGPT’s eigenaar OpenAI in contrast met die van zoekmachine Bing.com, kunnen we deze ontwikkeling visualiseren.

1. In slechts 5 weken naar 100 miljoen websitebezoekers
Ongeveer 5 weken na de lancering van ChatGPT op 30 november 2022, wist OpenAI.com al meer dan 100 miljoen bezoekers per week te trekken. Dat is bijna een vermenigvuldiging met tien vergeleken met het webverkeer in de week van de lancering van ChatGPT. En slechts 9 weken na de lancering werd de grens van 200 miljoen wekelijkse bezoekers overschreden

2. Het nieuwe Bing en ChatGPT Plus stimuleren het verkeer
In de week van 6 februari 2023 kondigde Microsoft de integratie aan van OpenAI’s GPT-4-model in haar zoekmachine Bing. In dezelfde week opende OpenAI zijn ChatGPT Plus-abonnement voor gebruikers buiten de Verenigde Staten. Beide ontwikkelingen gaven een (korte) impuls aan het webverkeer van Openai.com en Bing.com.

3. OpenAI verslaat Bing
Vanaf begin maart 2023 heeft OpenAI definitief Bing overtroffen in het aantal websitebezoekers. En met de beschikbaarheid van GPT-4 voor ChatGPT Plus-gebruikers in half maart, groeide het aantal bezoekers aan OpenAI.com snel tot boven de 400 miljoen per week.

4. Heeft ChatGPT het verzadigingspunt bereikt?
Vanaf half april lijkt de groei van het websitebezoek van OpenAI af te vlakken. In de laatste week van april lijkt er zelfs een lichte daling te zijn. Is het verzadigingspunt bereikt? Ik denk van niet, gezien het feit dat het overgrote deel van de mensheid de potentie van generatieve AI nog niet heeft ontdekt. Bovendien lanceerde OpenAI in begin mei veel nieuwe interessante plugins voor ChatGPT, zoals Code Interpreter, die een nieuwe impuls kunnen geven aan het aantal websitebezoekers van OpenAI.

Meer cijfers over generatieve AI tools 
De ontwikkelingen op het gebied van Generatieve AI gaan zo snel dat het moeilijk is om bij te blijven. Vanaf nu zal ik proberen elke week een visualisatie te produceren over de ontwikkeling van generatieve AI-tools op basis van o.a. websitebezoekcijfers. Volg ons op Linkedin voor meer feiten en cijfers over de ontwikkeling van generatieve AI.

Disclaimer
De cijfers in de visualisatie zijn afkomstig van SimilarWeb en bewerkt door het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam. De cijfers zijn een schatting van het aantal niet-unieke websitebezoekers per week. Als zodanig geven de cijfers ook geen volledig beeld van het gebruik van ChatGPT en Bing in het bijzonder.

Deze blog is geschreven door Jesse Weltevreden, Lector Digital Commerce.

Jesse Weltevreden
Jesse Weltevreden is Research Director van de E-commerce Foundation, een internationale non-profit organisatie - geïnitieerd door de nationale e-commerce verenigingen en e-commerce bedrijven wereldwijd - die belangrijke feiten en onderzoek op het gebied van e-commerce levert. Jesse is ook Professor Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam. Als Research Director en manager van de onderzoeksgroep Digital Commerce coördineert hij en draagt bij aan (kwantitatieve) onderzoeksprojecten van de E-commerce Foundation. Jesse heeft veel gepubliceerd over de gevolgen van e-commerce voor het gedrag van de consument, de detailhandel, en mobiliteit, zowel nationaal als internationaal. Zijn huidige onderzoeksprojecten richten zich op crossborder e-commerce in Europa, digitale transformatie in de retail sector en zakelijke tussenkomst bij consumer-to-consumer online interacties.
HULP BIJ ONDERZOEK
Jesse is veelzijdig inzetbaar op veel terreinen, studenten kunnen met vrijwel elke onderzoeksvraag bij Jesse terecht: kwalitatief, kwantitatief, social media data, website data en geo data onderzoek.
TOOLS
Jesse kan helpen bij vragen over: Coosto | Qualtrics | SPSS | Tableau | CMI Catchment Area Tool | CMI Crow Flies Distance | CMI Geo Location Finder | CMI Google Places Tool | CMI Language Detection Tool | CMI Road Distance Tool | CMI Text Cleaning Tool | CMI Twitter Scraper.

Reacties

Geef een reactie op deze publicatie

Cmihva.nl maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren. Door verder te gaan binnen onze site, accepteer je automatisch ons cookiebeleid. Privacyverklaring

Accepteren
Winkelwagen
There are no products in the cart!
0
X