Consumenten kopen steeds vaker duurzame producten. In een ideale wereld zou de consument snel en eenvoudig te allen tijde toegang hebben tot alle informatie over de duurzaamheid van een product. Echter, het is voor de consument een hele klus om voor alle producten die geconsumeerd worden deze informatie zelf te verzamelen. Het staat immers niet altijd duidelijk op de verpakking en het is ook via het internet soms moeilijk te achterhalen. Een alternatieve wijze van communiceren over de duurzaamheid van een product kan met de inzet van technologie. Vooral technologie die de consument kan gebruiken op het moment van dat de koopbeslissing speelt zou het verschil kunnen maken. Zoals bijvoorbeeld de app “Beat the Microbead”, die aangeeft hoeveel microplastics zich bevinden in bepaalde verzorgingsproducten. De Universiteit van Utrecht en Tilburg doen onderzoek naar de inzet van een VR-bril om te communiceren over de duurzaamheid van producten. Technologie wordt dus al mondjesmaat ingezet, maar zit de consument hier wel op te wachten? Welke technologie zou welke informatie moeten verschaffen over welke producten om een positieve invloed te hebben op het duurzame koopgedrag van consumenten? (Opdracht A) Welke rol kan en wil de retailer hierin op zich nemen? Kan de inzet van technologie t.b.v. duurzaam consumptie gedrag het duurzame imago van de retailer versterken? (Opdracht B) Dat zijn de vragen die centraal zullen staan in dit onderzoek.
Je gaat je bezig houden met de volgende onderzoeksactiviteiten:
- Bijhouden van ontwikkelingen en innovaties op het gebied van de inzet van technologie ten behoeve van het positief beïnvloeden van duurzaam koopgedrag van consumenten
- In kaart brengen van bestaande wetenschappelijke onderzoeken
- In kaart brengen, benaderen en interviewen van consumenten over het inzetten van technologie ten behoeve van duurzamer consumptiegedrag (opdracht A)
- In kaart brengen, benaderen en interviewen van managers van verschillende soorten winkels die open staan voor het inzetten van technologie ten behoeve van duurzamer consumptiegedrag (opdracht B)
OVER HET CMI
Het Centre for Market Insights (CMI) is het innovatieve onderzoekscentrum van de opleiding Commerciële Economie van de HvA. Het CMI helpt studenten en bedrijven bij uitdagingen op het gebied van marktonderzoek en marketing analytics. Tijdens je afstudeerperiode is een van de onderzoekers binnen het CMI jouw opdrachtgever.
GEWENST PROFIEL
- 4e jaar student commerciële economie
- Interesse in en affiniteit met duurzaam consumentengedrag
- Ervaring met kwalitatieve onderzoeksmethodes rondom marketing
- Open staan voor het verdiepen van de eigen onderzoeksvaardigheden richting wetenschappelijk onderzoek
- Communicatief en doelgericht
- Ambitieus met betrekking tot een vervolgopleiding (Master)
- 32 uur per week beschikbaar om te werken aan je afstudeeropdracht. Je kunt deze opdracht naar eigen inzicht combineren met andere werkzaamheden mits je je uren kunt maken en goed contact houd. In overleg ben je twee dagen per week aanwezig op het CMI waar ook andere studenten werken aan hun afstudeeronderzoek
- Presentatie van het onderzoek tijdens het onderzoekseminar dat voor de zomervakantie georganiseerd wordt
- Je levert een bijdrage aan een blogartikel na afloop van het onderzoek
WAT BIEDEN WIJ
- Professionele ondersteuning bij de uitvoering van je onderzoek
- Een gevarieerde afstudeeropdracht waar je aan een concreet onderzoeksproject werkt.
- Een opdracht die je zelfstandig uitvoert maar waarbij je nauw samenwerkt met een medestudent (de één doet opdracht A, de ander opdracht B)
- De mogelijkheid om op het CMI fysiek te werken, tegelijkertijd met andere studenten binnen de variant onderzoeksgericht afstuderen
- Een unieke mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van technologie ten behoeve van het verduurzamen van koopgedrag van consumenten
- Zeker voor een student met de ambitie om door te stromen naar de universiteit is dit een unieke kans om veel te leren rondom het doen van onderzoek.
INTERESSE?
Enthousiast geworden over één van deze afstudeeropdracht? Stuur dan je motivatie en CV t.a.v. Sjoukje Goldman naar s.p.k.goldman@hva.nl.