In haar boek Donuteconomie legt Kate Raworth uit waarom we de degeneratieve lineaire economie moeten trotseren. In het bedrijfsleven komt steeds meer aandacht voor de circulaire economie, maar Kate Raworth laat in haar boek een ontwerp zien waarin bedrijven regeneratief kunnen zijn. Vaak wordt aan haar de vraag gesteld of we zaken kunnen doen in de donut. Het antwoord is ja, eenvoudigweg omdat we geen andere keuze hebben. Dat betekent dat we het bedrijfsleven moeten herdefiniëren.
De gevolgen van het lineaire “nemen – gebruiken – weggooien”-model dat toekomstige repercussies veronachtzaamt, zijn overal om ons heen. Van de sociale, economische en milieugevolgen van het dumpen van giftige stoffen en de daaruit voortvloeiende financiële gevolgen van het opruimen van de stortplaats tot de uitbuiting van menselijk kapitaal die nog steeds overheerst in een groot aantal industrietakken, zijn er bewijzen dat een wereldwijd omslagpunt voor duurzame waarde helaas nog ver weg is. Maar als we kijken naar de duurzaam geleide organisaties die een goede indruk maken van wat ze doen, hoe kunnen ze het dan beter doen? Wat is de volgende stap?
Het is misschien zinvol om eerst de componenten van een duurzaam bedrijfsmodel te definiëren. Meestal gebaseerd op drie waardepijlers (de Triple Bottom Line), omvat het:
- Economische waarde – financiële veerkracht, gezonde balansen, minimale cash-to-debt ratio, realistische marktwaardering, enz.
- Sociale waarde – sociale rechtvaardigheid, gelijkheid, loopbaanontwikkeling, gemeenschapsontwikkeling, gezondheid en welzijn, enz.
- Milieuwaarde – gewetensvol gebruik van hulpbronnen, duurzame inkoop van materialen, hernieuwbare energie, enz.
Omdat duurzame bedrijfsmodellen gericht zijn op meer doen met minder – minder afval, minder energie, minder hulpbronnen – kan de ene pijler eronder lijden ten voordele van de andere. De economische waarde kan in het gedrang komen als de kosten van milieu-investeringen, zoals het planten van bomen of koolstofcompensatie, niet terugvloeien in de groei van de organisatie.
Een regeneratief bedrijfsmodel streeft er daarentegen naar het vermogen van toekomstige generaties om te bloeien te vergroten. De kern ervan is een systemische benadering die het onderling verbonden ecosysteem van economische, sociale en milieufactoren erkent. Net als duurzame modellen leggen regeneratieve modellen de nadruk op waarde op lange termijn in plaats van winst op korte termijn en zijn ze gebaseerd op een doelgerichte waardepropositie die van toepassing is op belanghebbenden en de samenleving. Een regeneratieve aanpak streeft er echter niet alleen naar om geen schade aan te richten, maar ook om de toekomst te voeden, door systemen te voeden die het welzijn en toekomstpotentieel van de gemeenschap vergroten.
Om inzicht te krijgen in hoe regeneratieve bedrijfsmodellen opereren is nog veel onderzoek nodig. Bij het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam houden we ons bezig met de vraag wat de impact van deze nieuwe businessmodellen is op met name het MKB. Voor één van de onderdelen van ons onderzoek zijn we op zoek naar 2 afstudeerders die zich willen focussen op de huidige status quo. Hoe ver is het MKB in de doorontwikkeling naar circulaire en regeneratieve bedrijfsmodellen? Welke kansen zien ze, maar ook welke bedreigingen? Wat is er nodig aan onderzoek en onderwijs om de transformatie op gang te brengen, in beweging te houden en succesvol af te ronden?
GEWENST PROFIEL
- Bezig met een commerciële opleiding
- Ervaring met kwalitatief onderzoek is een pré
- Affiniteit met duurzaamheid
- Interesse in de Donuteconomie
- Communicatief en sociaalvaardig
- Punctueel en in staat te werken met deadlines
- Flexibel als het gaat om omgaan met veranderingen tijdens de onderzoeksperiode
- Ambitieus met betrekking tot het leveren van een uitstekende bijdrage aan ons onderzoek
WAT BIEDEN WIJ
Een gevarieerde afstudeeropdracht waar je aan een concreet onderzoeksproject werkt in samenwerking met een professionele onderzoekers. Na het doen van een theoretische en praktische verkenning start het onderzoek met het vertalen van de theorie naar een visuele presentatie van de uitgangspunten van circulaire en regeneratieve businessmodellen (bij voorkeur in de vorm van een video). Daarna worden diepte-interviews gedaan met MKB bedrijven uit de regio Amsterdam. Tijdens de opdracht wordt samengewerkt, maar in de uitwerking wordt een duidelijke splitsing gemaakt in focus zodat beide studenten met een individueel onderzoek kunnen afstuderen.
Deze opdracht biedt een unieke kans om veel te leren rondom onderzoeker, zeker voor studenten met de ambitie om door te stromen naar de universiteit. Deelname aan dit onderzoek biedt bovendien de mogelijkheid om te onderscheiden op de arbeidsmarkt door kennis van en inzicht in nieuwe, toekomstige businessmodellen.
INTERESSE?
De afstudeervacature valt onder de variant onderzoeksgericht afstuderen. Coördinator van deze opdracht is Sjoukje Goldman. Heb je interesse in deze vacature, stuur haar dan zo snel mogelijk je motivatie en CV: [email protected]