Op de winkelvloer is de afgelopen jaren de werkdruk flink opgelopen. Hierdoor is de uitval van werknemers hoog en besluiten steeds meer werknemers om hun heil buiten de retail te zoeken. De gevolgen hiervan zijn voor retailers groot. De hoge uitval brengt kosten met zich mee en door de recordkrapte op de arbeidsmarkt zijn nieuwe medewerkers niet makkelijk te vinden. Het functioneren van de winkel loopt hierdoor gevaar. Bestaand retailonderzoek op dit gebied is vaak verkennend, kortlopend en geeft geen duidelijke antwoorden. Het Retail Innovation Platform (RINP), de Retailinnovatie & Experience Campus en de brancheorganisaties van de retail hebben de ambitie om ondernemers te helpen met innovatievraagstukken. Hierbij kan je denken aan vraagstukken rondom digitalisering, toepassing van data en circulariteit, maar ook arbeidsmarktvraagstukken. Deze partijen bundelen daarom de krachten en onderzoeken samen met retailers wat sociale robots kunnen betekenen om een deel van deze problematiek aan te pakken.
Onderzoeksvraag
Met dit onderzoek worden bij diverse winkels, gedurende een langere tijd, een reeks van activiteiten door robots uitgevoerd om in kaart te brengen wat voor mogelijkheden zij het winkelpersoneel en de ondernemers bieden. Deze winkels zijn gevestigd in de regio Leidschendam-Voorburg. Het doel van de pilot is om de volgende vraag te beantwoorden: Voor welke activiteiten en op welke wijze kunnen sociale robots het beste worden ingezet, zodat de werkdruk bij winkelmedewerkers vermindert en de retail een leukere en aantrekkelijkere sector wordt om voor te leren en om in te werken?
Partners
Voor dit onderzoek bundelen diverse retailpartners hun krachten. Hieronder tref je een overzicht van de betrokken partijen.
- Partners vanuit het Retail Innovation Platform (een netwerk van meer dan 20 kennisinstellingen in België en Nederland op het gebied van retailonderzoek):
- Hogeschool van Amsterdam is penvoerder van dit project in de rol van voorzitter, projectleider en coördinator.
- TMO Fashion Business school neemt deel als onderzoekspartner door het opzetten en uitvoeren van onderzoek, het begeleiden van studenten hierbij en het opzetten van een Innovatie Hub voor winkeliers. Verder werken zij mee aan de presentaties en deliverables.
- De Haagse Hogeschool en mboRijnland/ROC Mondriaan zijn betrokken als onderwijspartner door het inzetten van studenten.
- De Retail Innovatie & Experience campus zorgt voor verbinding met potentiële deelnemers in Leidschendam-Voorburg en coördineert de inzet van studenten van mboRijnland en HHS.
- Brancheverenigingen INretail, Tuinbranche Nederland, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Vakcentrum, VNC Vakmensen en KHC zijn betrokken als stuurgroep.
- Diverse technologiepartijen stellen hun robots beschikbaar voor het onderzoek en ondersteunen waar nodig.
- Bureau Cosi participeert als activatiepartner en zorgt voor de vertaling van de rapportage naar een publicatie en video’s voor ondernemers.