Consumenten gebruiken verschillende mogelijkheden om producten te kopen: fysiek en online winkelen, ophalen en thuis laten bezorgen. COVID-19 heeft op dit moment de mogelijkheid om naar de winkel te gaan fors beperkt. Het aantal online bestellingen is mede hierdoor sterk gestegen. Welk effect hebben de verschillende manieren van aankopen doen op het milieu?
Het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam en TNO startten eind 2019 een onderzoek naar het effect van de verschillende winkelmogelijkheden op de hoeveelheid CO2-uitstoot. Uit de resultaten blijkt, dat de consument zelf veel invloed kan uitoefenen op de mate van duurzaamheid van het aankopen doen. Lopend of met de fiets naar een afhaalpunt of winkel gaan is de meest duurzame keuze. Als de auto gepakt wordt om maar één pakket of boodschap op te halen is dat verreweg de slechtste keuze. Online bestellen en thuis laten bezorgen is dan een veel betere optie.
“Vaak wordt gesteld dat online winkelen slechter is voor het milieu dan fysiek winkelen door bezorging aan huis met bestelbusjes en de hoge retouren. Maar dit valt in de praktijk reuze mee. Sterker nog er zijn veel situaties waarin online winkelen tot minder CO2-uitstoot leidt dan fysiek winkelen.”, aldus Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce van de HvA.
Een aantal inzichten op een rij:
- Gemiddeld wordt ongeveer 93% van de online aankopen in één aflevermoment bezorgd.
- 7% van de aankopen wordt in meerdere aflevermomenten bezorgd.
- De auto is het meest gebruikte vervoermiddel in Nederland voor het doen van dagelijkse (49%), niet-dagelijkse (55%) en grote (72%) aankopen.
- Het onderzoek toont aan dat het gunstig is om afhaalpunten en winkels zo dicht mogelijk bij woonlocaties te hebben, zodat ze gemakkelijk te voet of met de fiets bereikbaar zijn.
- Voor elektronica is online winkelen gemiddeld genomen milieuvriendelijker dan fysieke aankopen in deze categorie. Voor cosmetica is het omgekeerd,
Voor het onderzoek is in december 2019 en januari 2020 een enquête uitgezet onder 4.468 Nederlandse consumenten, waarop vervolgens onderzoek is gedaan naar de mobiliteitseffecten en carbon footprint van de wijzen waarop Nederlanders online en fysiek winkelen. In het onderzoek werd o.a. gevraagd wat hun recente online aankopen waren, hoe deze bezorgd, afgehaald en/of geretourneerd zijn en welke vervoersmiddelen zij daarvoor gebruikt hebben. Vervolgens is voor elk van deze aankopen bepaald wat het effect van de gekozen bezorg-, afhaal- en/of retourwijzen is op de CO2-uitstoot. De enquête is pre-COVID-19 uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de effecten van COVID-19 op het aankoopgedrag van consumenten niet in de data zichtbaar zijn.
De resultaten, bevindingen en conclusies van het onderzoek zijn gebundeld in een uitgebreid rapport. Voor vragen over het onderzoek, kan je terecht bij Jesse Weltevreden, lector Digital Commerce aan de HvA. Jesse Weltevreden schreef ook deze blog over het onderzoek en de uitkomsten. Veel leesplezier!