Wat is de toegevoegde waarde van sociale robots zoals Temi en Pepper voor de retail?
Dat is de vraag die bij twee grote projecten centraal staat. Om deze vraag te beantwoorden zetten wij robots op de winkelvloer in voor diverse taken, zoals het ontvangen van klanten, het wijzen van de weg, het promoten van aanbiedingen, en het geven van advies. Hierbij meten we wat de invloed van de robot op klanten en het winkelpersoneel is, en wat dit betekent voor de winkelier. Met de opgedane inzichten beogen wij de winkelier te helpen met het innoveren van zijn/haar dienstverlening.
Er lopen twee projecten, waarbij we voor elk project één afstudeerder zoeken.
Het eerste project betreft het RAAK-mkb project ‘De toegevoegde waarde van sociale robots voor mijn winkel’. Bij dit project wordt gedurende twee jaar in totaal bij 10 winkels in Nederland getest. Naast de HvA zijn TMO Fashion Business School, de Vrije Universiteit Amsterdam, Welbo en de brancheorganisaties INretail. Het Vakcentrum, Techniek Nederland, en Kenniscentrum Handel bij het project betrokken.
Het tweede project betreft het SDF-project ‘Sociale robots een oplossing voor de werkdruk op de winkelvloer ?’. Bij dit project wordt er gedurende één jaar bij 10 winkels in de regio Leidschendam-Voorburg getest. Bij dit project zijn naast de HvA betrokken: TMO Fashion Business School, de Haagse Hogeschool, mboRijnland/ROC Mondriaan, Welbo, en de brancheorganisaties INretail, Het Vakcentrum, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, en Tuinbranche Nederland. Bij beide projecten worden data van klanten en medewerkers verzameld, al hoewel de nadruk bij het RAAK-mkb project meer op de klant en bij het SDF-project meer op de medewerker ligt.
We zoeken voor elk project één afstudeerder die samen met ons team het onderzoek naar de inzet van de sociale robots op de winkelvloer wil vormgeven en uitvoeren. Je doet onderzoek naar hoe je robots kan inzetten op de winkelvloer en verzamelt data rondom het gedrag van de consument, de werknemer en het innovatief vermogen van de retailer. In het bijzonder gaat het om de volgende onderzoeksactiviteiten:
- Maken van een verkenning van de inzet van sociale robots in de marketing
- Opzetten van robot-interactie scripts en het testen hiervan in de praktijk
- Uitvoeren van veldonderzoek met sociale robots op de winkelvloer bij retailers
- Analyseren van data die worden verzameld met het veldonderzoek
- Meehelpen opstellen richtlijnen voor de winkelier
- Meeschrijven/meewerken aan een blogartikel
GEWENST PROFIEL
- Bezig met een commerciële opleiding
- Interesse in technologische innovaties en retail
- Ervaring met zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethodes rondom consumentengedrag en marketing
- Affiniteit met praktijkgericht onderzoek
- Communicatief en sociaalvaardig
- Wil graag een onderzoeksscriptie schrijven
- Ambitie om na de opleiding nog een masteropleiding te volgen
WAT BIEDEN WIJ
Een gevarieerde afstudeeropdracht waar je aan een innovatief en concreet onderzoeksproject werkt in samenwerking met een professioneel onderzoeksteam. Je wordt begeleid door een team ervaren onderzoekers waarbij je voldoende ruimte krijgt om af te studeren. Zeker voor een student met de ambitie om door te stromen naar de universiteit is dit een unieke kans om veel te leren.
Interesse? Stuur je motivatie en CV naar Stephanie van de Sanden.