Binnen de HvA, het CMI en de onderzoeksgroep van Sportkunde doen we onderzoek naar duurzame oplossingen voor de maatschappij. In de sportpraktijk wordt door tal van sportorganisaties pionierswerk verricht op het gebied van duurzaamheid. Er is sprake van een echte verduurzamingstransitie!
De onderzoekslijn waaronder dit afstudeertraject valt heeft als hoofdvraag: hoe kunnen sportorganisaties adequaat omgaan met de uitdagingen waar de ecologische crisis (waaronder klimaatverandering) hen voor stelt?
In samenwerking met je HvA docent en opdrachtgever (Guus Heijnen) en relevante sportorganisaties formuleer je een specifieke onderzoeksvraag zoals bijvoorbeeld:
- hoe worden een sportparken/stadions duurzaam of zelfs regeneratief,
- hoe kan een team, club of evenement bijdragen in gedragsverandering (zowel intern: sporters, staf, als extern: fans)
- welke businessmodellen worden er in de sport gehanteerd en wat zijn nieuwe alternatieven,
- onder welke omstandigheden kan een sportervaring een ecologisch bewustzijn vergroten,
- hoe kan de focus op ecologische duurzaamheid langdurige partnerships creëren?
We verwachten bij dit soort systemische vraagstukken dat jij (als student CE) het verband probeert te leggen tussen verduurzamen in ecologische zin en de lange termijn visie op het voorbestaan van de sportorganisaties. Onderdeel van een lange termijn visie is uiteraard ook een financieel/commercieel perspectief. Met andere woorden; welk businessmodel past bij de (meervoudige) waarde creatie?
Vanuit de onderzoeksresultaten kom je tot een advies op meso niveau. Dus niet aan één specifieke organisatie maar aan een branche binnen de wereld van sport, zoals commerciële sportaanbieders, verenigingen, betaald voetbal organisaties, (inter)nationale of bonden.
Verloop van het onderzoek
Onder begeleiding je HvA opdrachtgever ga je allereerst van start met het uitwerken van een robuust theoretisch kader met betrekking tot sport en duurzaamheid. Daarna stel je de precieze onderzoeksvraag en deelvragen scherp, eventueel met behulp van expertinterviews. Dat geeft een goede basis om je methoden van onderzoek en analyse te selecteren.
Zodra deze solide basis is gelegd ga je aan de slag met het verzamelen van de kwalitatieve of kwantitatieve data. Je sluit het onderzoekrapport af met het analyseren van de data en het verband met je theoretische verdieping.
In je advies en aanbevelingen richt je je vervolgens op de het type organisatie die iets met de jouw onderzoek kunnen gaan doen. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld een whitepaper op de website van het CMI of longread op een website zoals www.sportknowhowxl.nl.
OVER HET CMI
Het Centre for Market Insights (CMI) is het innovatieve onderzoekscentrum van de opleiding Commerciële Economie van de HvA. Het CMI helpt studenten en bedrijven bij uitdagingen op het gebied van marktonderzoek en marketing analytics. Tijdens je afstudeerperiode is een van de onderzoekers binnen het CMI jouw opdrachtgever.
GEWENST PROFIEL
- Bezig met een commerciële opleiding
- Open staan voor het verdiepen van de eigen onderzoeksvaardigheden richting wetenschappelijk onderzoek
- Affiniteit met sport
- Communicatief en doelgericht
- In staat om creatief en stoutmoedig om te gaan met veranderende omstandigheden.
- Ambitieus met betrekking tot een vervolgopleiding (Master)
- 32 uur per week beschikbaar om te werken aan je afstudeeropdracht. Je kunt deze opdracht naar eigen inzicht combineren met andere werkzaamheden mits je je uren kunt maken en goed contact houdt
WAT BIEDEN WIJ
- Professionele ondersteuning bij de uitvoering van je onderzoek
- Een gevarieerde afstudeeropdracht waar je aan een concreet onderzoeksproject werkt.
- Een unieke mogelijkheid om bij te dragen aan het maatschappelijke belang van digitalisering van het mkb
- Zeker voor een student met de ambitie om door te stromen naar de universiteit is dit een unieke kans om veel te leren rondom onderzoek.
INTERESSE?
Enthousiast geworden over deze afstudeeropdracht? Stuur je motivatie en CV voor 15 december naar Guus Heijnen. G.heijnen@hva.nl