Het kader waarbinnen de opdracht valt:
Het lectoraat Online Ondernemen doet onderzoek naar hoe online marketingactiviteiten het fysieke winkelgebied kunnen versterken. De HvA werkt hiervoor samen met Universiteit Utrecht, ?Platform De Nieuwe Winkelstraat (DNWS), Stad&Co en Q&A Research & Consultancy. De aanleiding voor dit onderzoek is dat de omzetten en winsten in winkelgebieden dalen vanwege de economische crisis en de groei in online winkelen. Consumenten bezoeken minder vaak de winkelcentra, de concurrentie tussen winkelgebieden neemt toe en de leegstand van winkels groeit. Winkelen in de binnenstad wordt steeds minder aantrekkelijk. Aan de andere kant bieden nieuwe technologie?n, de toename van de smartphonegebruik en mobiel internetten kansen voor andere toepassingen van de stadscentra.
Het onderzoekproject ?Collectief Online? heeft tot doel MKB-ondernemers ?n collectieven nieuwe inzichten te verschaffen over de wijze waarop collectieve activiteiten kunnen bijdragen aan meer omzet ?n aan het vergroten van de consumententrekkracht en verblijfswaarde van hun winkelgebied. Een collectief houdt in dat in een winkelgebied ondernemers en andere stakeholders, zoals de gemeente, vastgoedeigenaren en/of bewoners, samenwerken met als doel het rendement te verbeteren.
De afstudeeropdracht:
Het ondernemerscollectief in Arnhem wil de bovengenoemde problemen in hun winkelgebied aanpakken. Het ondernemerscollectief? heeft daarom de keuze gemaakt om een collectief loyaltyprogramma in de markt te zetten. Al dit najaar wordt in navolging van de succesvolle klantenkaart van het collectief uit Sint-Truiden in Belgi? een gelijkwaardige klantenkaart door het collectief in Arnhem ge?ntroduceerd.
De adviesvraag voor deze opdracht luidt: Met welke strategische oplossing ?kan het winkelgebied Arnhem ervoor zorgen dat de gemiddelde omzet en winst van de individuele ondernemers stijgen met 10% in 2 jaar tijd.
De onderzoeksvraag voor deze opdracht luidt: hoe kan het collectief? bijdragen aan de aanpak van de problemen zodat de resultaten van de individuele ondernemers verbeteren?
Het onderzoek:
- Inzicht in het winkelgebied: hoe ziet het winkelgebied eruit, aantal winkels, aantal horeca ondernemers, wie is hiervan aangesloten bij het collectief, soort winkelgebied.
- Inzicht in de huidige omzet en het aantal (betalende) klanten van de winkels die onder het collectief vallen.
- Meting van de tevredenheid van de mkb-ondernemers over het nut en de noodzaak van het collectief en de klantenkaart.
- Rapportage van de kwaliteit en actualiteit van de online communicatiekanalen waarvan het collectief gebruik maakt.
- Inzicht in de ontwikkelingen in de macro- en meso omgeving
De tevredenheid van de mbk-ondernemers wordt door middel van het afnemen van interviews gemeten (kwalitatief onderzoek). De andere metingen vinden plaats aan de hand van desk research.
Het strategisch plan:
Op basis van de conclusies kom je met een strategisch advies voor het collectief en een implementatieplan.