Op dinsdag 6 juli heeft er op het Centre for Market Insights een AR/VR hackathon plaatsgevonden. In kleine groepjes van docenten en onderzoekers werd geëxperimenteerd met de nieuwste Augmented- (AR) en Virtual Reality (VR) toepassingen die de HvA sinds kort in bezit heeft. Het doel van de hackathon was een eerste kennismaking voor docenten en onderzoekers om meer te leren over de mogelijkheden van AR en VR, zodat deze technologieën vanaf september (naast onderzoek) toegepast kunnen worden in het onderwijs. Dankzij de expertise van FECTAR, 360FABRIEK en TVORI konden de deelnemers kennismaken met deze state-of-the art technologieën. Junior onderzoeker Michelle Straver nam deel aan de sessie en vertelt ons in dit verslag meer over de virtuele middag!
![]() |
AR en VR zijn twee verschillende begrippen: daar waar AR de mogelijkheid biedt om virtuele objecten in de echte wereld te plaatsen, stap je bij VR via een speciale bril in een compleet virtuele wereld. Augmented Reality wordt tegenwoordig dagelijks gebruikt: denk aan filters op Snapchat en Instagram, waarin je extra features toevoegt aan je echte foto. FECTAR liet ons zien hoe we hiermee een stapje verder kunnen gaan op business niveau. Schoenen in de Nike outlet, 3D grafieken en hologramvideo’s: allemaal plaatsten we het via onze telefoons in onze eigen HvA ruimtes. Deze toepassing heeft eindeloos veel opties om mensen over de hele wereld naar hetzelfde levensechte object te laten kijken.
![]() |
360FABRIEK leerde ons hoe je zelf ruimtes en objecten kan scannen. Deze 3d ruimtes en objecten kunnen dan weer op andere plekken worden geplaatst en bekeken. Ideaal als je bijvoorbeeld een bepaald meubelstuk van je favoriete winkel in je eigen woning wilt bekijken. Scannen biedt bovendien uitkomst als je een bepaalde ruimte wilt bekijken of bezoeken, maar niet alle collega’s er fysiek bij kunnen zijn.
![]() |
Met TVORI betraden wij een hele andere wereld. De Oculus Quest brillen lieten ons samen met groepsgenoten een eigen ruimte creëren in Virtual Reality. We waren druk in de weer met objecten aan de ruimte toevoegen, verslepen, bewerken en weer verwijderen. De ervaring leerde ons dat je na een tijdje zelfs vergeet dat je een VR bril draagt, omdat je fysieke aanwezigheid in de VR wereld zo echt lijkt. Ook deze toepassing heeft oneindig veel opties, voor onder andere de creatieve industrie, de zorg, en het onderwijs.
![]() |
Al met al was het een erg leerzame, interactieve en vooral ook leuke middag voor de deelnemers. Graag nogmaals dank aan Jan Verwoerd, Jim Zagwijn en collega’s (360FABRIEK), Patrick Moreu (FECTAR) en Gabriele Romagnoli (TVORI) voor het mogelijk maken van deze inspirerende sessie. Ook dank aan de docenten en onderzoekers voor deelname aan de workshop. Wij hopen zeker op een vervolg en kijken uit naar de inzet van deze mooie technologieën na de zomer!